top of page

“Ποτέ μην αναβάλεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα”.

Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706-1790 , Αμερικανός πολιτικός & συγγραφέας)

Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις είναι χθες!

Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα…

Συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις

question TAG

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1.   Το τεμάχιο σας χρειάζεται να γίνει οριοθέτηση για τους πιο κάτω λόγους:
 

  • Για σκοπούς αξιοποίησης του

  • Για ανέγερση κατοικίας

  • Για περίφραξη

  • Για πιστοποίηση-επιβεβαίωση συνόρων

  • Για πιστοποίηση εμβαδού

  • Για Διαχωρισμό Οικοπέδων

  • Απώλεια οροσήμων

 

2.   Βεβαίως και μπορείτε να ζητήσετε όσα ορόσημα (οροθέσια) θέλετε, καθώς δεν υπάρχει περιορισμός σαν ελάχιστο.

3.   Ζητώντας πλήρη εξωτερική οριοθέτηση είναι η ασφαλέστερη και ορθότερη απόφαση. Με την  επιλογή αυτή μπορείτε να είστε βέβαιοι πως έχετε ενημερωμένη και ορθή χωρομετρία του τεμαχίου σας και ότι  δεν υπήρξε τυχόν διαφοροποίηση από πλευράς  Κτηματολόγιού σε κάποιο ορόσημο που πιθανόν να είχατε ορίσει παλαιότερα.

4.   Μια αίτηση οριοθέτησης από την ημέρα καταθέσεως της στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο χρειάζεται περίπου ενάμιση μήνα για να ολοκληρωθεί. Η καθυστέρηση αυτή οφείλετε στον χρόνο που χρειάζεται το τμήμα το οποίο χειρίζεται την ετοιμασία του φακέλου στη Χωρομετρία. Από την μέρα ετοιμασίας του φακέλου ο χωρομέτρης μπορεί να υλοποιήσει την οριοθέτηση εντός των επόμενων ημερών.

 

 

 

5.   Η εταιρεία μας αναλαμβάνει και την Υψομέτρηση των οικοπέδων-τεμαχίων για οικιστικούς και άλλους σκοπούς σε συνεννόηση και με τον  Αρχιτέκτονα σας. Τελικό προϊόν είναι η δημιουργία ενός αρχείου στο χώρο με τα υψόμετρα καθώς και δημιουργία ισοϋψών καμπύλων για καλύτερη αναπαράσταση και μορφολογία του εδάφους.

6.   Οποιοσδήποτε  ιδιοκτήτης χαίρει αμφιβολίας συνόρων πρέπει να προβεί σε επίσημη εξωτερική οριοθέτηση είτε απευθείας στο Κτηματολόγιο είτε με Αρμόδιο Χωρομέτρη. Τότε και μόνο μπορεί να βεβαιωθεί ότι  τα σύνορα του ή η περίφραξη του γείτονα βρίσκεται σε λανθασμένη θέση. Μετά την επίσημη οριοθέτηση μπορεί αυτός που διαφωνεί να προβεί εντός ενός μηνός σε ένσταση των συνόρων του, με αίτηση στο Επαρχιακό Κτηματολόγιο.

7.   Φυσικά και λαμβάνονται υπόψη οι ιστορίες και υποδείξεις των μεγαλύτερων καθώς μπορεί όντως εκεί να τους είχαν υποδείξει. Προγενέστερα οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό των οροσήμων δεν είχαν την ακρίβεια που έχουν τα σημερινά όργανα. Επειδή όμως λαμβάνονται πάρα πολλοί παράγοντες υπόψιν για ορισμό συνόρων και κυρίως η χωρομετρία, καλό θα ήταν να γίνει επαναπροσδιορισμός οροσήμων καθώς η μόνη υπηρεσία που μπορεί να τοποθετεί και να πιστοποιεί σύνορα είναι το Κτηματολόγιο και οι Αρμόδιοι Χωρομέτρες.

8.  Το εμβαδόν του τίτλου που κατέχει ο ιδιοκτήτης και αναγράφεται στο τίτλο ιδιοκτησίας μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξωτερική οριοθέτηση ή και εμβαδομέτρηση. Σε πολλές των περιπτώσεων παρατηρούμε διαφορές στο εμβαδόν και αυτό οφείλεται στις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι την τότε εποχή καθώς και στις συνοπτικές και συχνά απλές διαδικασίες που χρησιμοποιούσαν για υπολογισμό του εμβαδού που απώτερο στόχο είχαν την επιβολή κτηματικής φορολογίας.

9.   Μπορείτε να περιφράξετε το αγροτεμάχιο σας κάνοντας πρώτα πλήρη εξωτερική οριοθέτηση και έπειτα εκδίδοντας άδεια περίφραξης από την αρμόδια Αρχή (Επαρχιακή Διοίκηση ή Δημαρχείο).

10. Τέλη Κτηματολογίου είναι το τέλος που πληρώνει ο ιδιοκτήτης για δημιουργία φακέλου στο Κτηματολόγιο. Τα τέλη αυτά είναι πολύ πιο χαμηλά αν προτιμηθεί Αρμόδιος Χωρομέτρης σε σχέση με το Κτηματολόγιο. Υπολείπεται και η αμοιβή του Αρμόδιου Χωρομέτρη.

11. Παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος μιας οριοθέτησης είναι οι εξής:

      •    Περιοχή μελέτης

      •    Εμπόδια, δύσβατο περιοχής

      •    Απαίτηση επιπρόσθετων εργασιών-μετρήσεων στην περιοχή από το Κτηματολόγιο

      •    Αριθμός οροσήμων (οροθέσια)

      *Η εταιρεία μας θα σας προσφέρει την οικονομικότερη λύση για εσάς και το ακίνητο σας.

 

12.  Αυτό εξαρτάται το πόσο σύντομα χρειάζεστε την οριοθέτηση. Ναι το Κτηματολόγιο είναι οικονομικότερο παρ’όλαυτά όμως υπάρχει και σειρά προτεραιότητας που ισούται με χρονοκαθυστέρηση. Συνεπώς είναι προσωπική επιλογή του ιδιοκτήτη να επιλέξει μεταξύ γρήγορης εξυπηρέτησης ή μερικής οικονομίας. Η οικονομική διαφορά τις περισσότερες φορές είναι αμελητέα.

13.  Η επιλογή ενός χωρομέτρη για ανάθεση χωρομετρικής εργασίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική για επιτάχυνση των εργασιών. Η συνεχής επαφή μας με τον κόσμο, έχει αποδείξει πως για να κερδίσεις μακροπρόθεσμα την εμπιστοσύνη του χρειάζονται να γίνουν πολλές προσπάθειες και όχι μόνο. Πρέπει να σέβεσαι τον ιδιοκτήτη και την αξία της περιουσίας του και να προσπαθείς να βρίσκεις πάντα λύσεις στα προβλήματα που μπορεί να τον απασχολούν. Το κόστος παίζει φυσικά πρωταρχική σημασία σε κάποιον για να επιλέξει να αναθέσει σε κάποιον την χωρομετρική εργασία όχι όμως το βασικότερο. Βασικότερο για εμάς είναι η συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση του ιδιοκτήτη για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάπτυξη του τεμαχίου του. Για αυτό το λόγο η ομάδα της M.X.TOPOGraph είναι στην διάθεση σας να απαντήσει στις οποιεσδήποτε απορίες και να σας βοηθήσουμε να θωρακίσετε την ακίνητη σας ιδιοκτησία.  (Μάριος Χατζηνικολάου, Αρμόδιος Χωρομέτρης Κτηματολογίου, Τοπογράφος Μηχανικός, Διευθυντής M.X.TOPOGraph).

 

*Τα πιο πάνω δεν εκφράζουν απόψεις και ερωτήματα του Κτηματολογίου παρα μόνο προσωπικές ερωτησεις και απαντησεις απο τα βιώματα του Αρμόδιου Χωρομέτρη Μάριου Χατζηνικολάου απο τα χρόνια εμπειριας του στον τομεα των χωρομετρήσεων και της τοπογραφίας. Ως εκ τούτου έχουμε προσπαθήσει να μαζέψουμε τα πιο πάνω ως βοήθεια για τους φίλους που επισκέπτονται την σελίδα μας και για αυτό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρα μονο ως συμβουλές για καλύτερη κατανόηση.

1-4 answers
answer 4-6
7-9
answer10-12
answer 13
questions.png
bottom of page